MERHABA HOŞ GELDİN
Giriş Yap - Hızlı ve Güvenli Alışverişe Başla
Şimdi Üye Ol
Avantajlı Alışverişe Başla

Akü Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

05-07-2018 15:56
Akü Bakımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Aracınızda elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştüren ve bu enerjiyi depolayan akü, depodaki enerjiyi elektrik enerjisi olarak kullanmaktadır. Akünün marş motorunu çalıştırmaktan araçta akım dengelenmesini sağlamaya kadar önemli görevleri bulunmaktadır.


Aracınıza binip marşa bastığınızda aracınız geç mi çalışıyor? Aracınız çalıştığında gösterge ışıkları yanmıyor mu? Aracınız sık sık stop etmeye mi başladı? O halde aracınızın aküsü bitmeye başlamış demektir. Bunun için acilen başka bir araçtan aracınıza akü takviyesi yapılmasını sağlamalı, akünüz kullanım ömrünü tamamladıysa yeni bir akü almalısınız. Araç çalıştığında kendini şarj edebilen akü, uzun süre kullanılmadığında bitebilmektedir. Aynı zamanda kullanım ömrünü tamamlayan bir akü de sürücülerin çeşitli arızalarla karşılaşmasına neden olabilmektedir.

Akünün görevleri


Akünün görevi marş motorunu çalıştırmakla başlar ve görevleri araç çalıştığı sürece devam eder. Depoladığı kimyasal enerjiyi elektrik olarak kullanan akü;

  • Motor devrinin yüksek ve elektrik sarfiyatının düşük olduğu zamanlarda şarj sisteminin ürettiği elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolar.
  • Elektrik sarfiyatının yüksek ve şarj akımının düşük olduğu zamanlarda elektrik alıcıları besler.
  • Motor çalışırken elektrik sisteminde gerilim ve akım şiddeti dengelenmesini sağlar.
  • Motor çalışmadığında, alıcılara akım gönderir.

  • Aracınız çalıştığı sürece akünüz kendini şarj eder ve olası akü bitmelerinin önüne geçilmiş olur.

    Akü neden biter?


    Araç uzun süre kullanılmadığında ya da aracın pasif elektronik sistemlerinin çalışır kalmasından dolayı akü boşalmaya başlar. Özellikle eski bir aküye sahipseniz, belli bir süre aracınızı çalıştırmadığınızda akünüz bitebilir. Akü bitmesi durumunda marş motoru ateşlenemez, aracı çalıştıracak güç ortadan kalkmış olur. Bu durumda aküye takviye yapılmalı, akü eskiyse sorunların önüne geçmek için yeni bir akü ile değiştirmelisiniz.

    Akü bitmesine karşı önlem almak için şunlara dikkat etmeniz gerekir:

  • Aracınız çalışmıyorken iç ışıkları, radyoyu ya da diğer elektronik aksamları çalışır durumda bırakırsanız akünüz bitebilir.
  • Aracınız çalışmıyorken havalandırmayı açık bırakırsanız akünüz bitebilir.
  • Aracınızı uzun süre çalıştırmazsanız akünüz bitebilir.
  • Aracınızın aküsünü şarj etmekle görevli aksamda arıza oluşursa akünüz bitebilir.
  • Çok düşük sıcaklıklarda akünüz donduğunda akünüz bitebilir.

  • Akü arızası nasıl anlaşılır?


    Sürücüler yola çıkmadan önce akünün bitmeye başladığını ya da tamamen boşaldığını kolaylıkla fark edebilmektedir. Marş ateşlemiyorsa ve araç çalışmıyorsa, korna çalışmıyorsa, motor çalışmadığında "tık” sesi geliyorsa, gösterge ışıkları yanmıyorsa, araç içi ışıkları yanıp sönüyorsa akü bitmiş olabilir. Ancak aküyü motora bağlayan kutup başlarında meydana gelen gevşeme ya da yanlış bağlantılar da bu sorunlara neden olabilmektedir. Akünün kesinlikle bittiğini düşünmeden önce akü bağlantılara mutlaka kontrol edilmelidir.

    Akü bittiğinde çevredeki araçlardan aküye takviye almak gerekir. Bu geçici çözümden sonra aküye baktırmak için profesyonel yardım alınmalı ve gerekirse araca yeni bir akü taktırılmalıdır. Akü satın alırken akünün garantili olmasına ve ürünün araç için en uygun yedek parça olduğuna dikkat edilmelidir. Bir teknik servis yardımı alırsanız, uzman kişiler size aracınız marka ve modeli için en uygun akü modelini söyleyecektir. Böylece siz de akü çeşitleri arasından size uygun olanını tercih edebilirsiniz. Akü fiyatları akünün marka ve modellerine göre değişiklik gösterebilmektedir.
     
    aku-suresi


    Akünün kullanım ömrü ne kadardır?


    Yeni bir akünün tam performanslı çalışma süresi 12-18 ay arasında değişmektedir. Akünün şarj seviyesinin ideal seviyede olması akünün kullanım ömrünü uzatır, düşük ya da yüksek şark seviyeleri akünün kullanım ömrünü kısaltır. Binek araçlarda akülerin ortalama 5 yıl kullanım ömrü vardır. Ticari araçlarda bu süre 2 yıla kadar inebilmektedir.

    Yolculuk konforunu etkileyen en önemli yedek parça çeşitlerinden biri olan akü, ihmale gelmez. Uzun ömürlü enerji sağlayan akü çeşitlerini Chevrolet ve Opel yedek parça çeşitleri konusunda uzman Generalopel.com web sitesinde bulabilirsiniz.

    En iyi akü fiyatları için hemen General Opel web sitesini ziyaret edin, garantili akü çeşitleri arasından dilediğinizi seçin. En uygun akü fiyatları için General Opel’i takip etmeye devam edin.


     
    IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.