MERHABA HOŞ GELDİN
Giriş Yap - Hızlı ve Güvenli Alışverişe Başla
Şimdi Üye Ol
Avantajlı Alışverişe Başla

Oto Ampul Çeşitleri Nelerdir?

10-07-2018 14:54
Oto Ampul Çeşitleri Nelerdir?

Güvenli bir sürüş bakımından önemli olan farlar, aynı zamanda araca estetik bir duruş kazandıran detaylar arasında yer almaktadır. Bu yazımızda oto ampul çeşitleri ve farların renk seçeneklerini yakından tanıma fırsatı bulacaksınız.


Oto yedek parça çeşitleri arasında en önemli görevi üstlenen oto ampulleri, her araç için farklı aydınlatma tasarımına ve ışık rengine sahiptir. Araçların dış aydınlatma sisteminde far ampulleri, sis ampulleri, stop ampul, sinyaller, park ışıkları yer almaktadır. Oto ampulleri, aracın marka ve modeline göre farklı duylarla çalışmaktadır. Bu nedenle aracı iyi tanımak önemlidir. Aracınız için alacağınız en uygun araba farı çeşidini aracın kullanım kitapçığına ya da ampulü sökerek üzerinde yazan ampul koduna bakarak öğrenebilirsiniz.

Xenon Ampul Nedir?


Araçlarda en sık kullanılan ampul tipleri, xenon ampuller, H kodlu ampuller ve T10, T20, 93 tip ampul çeşitleridir. Günümüzde yeni nesil far tipi olan xenon ampul çeşitleri, normal far ampullerine göre 3 kat daha fazla ışık yayabilme özelliğine sahiptir. Klasik halojen ampullerin harcadığı gücün yarısı kadar enerji harcayan xenon farlar bu özellikleriyle tasarruflu ampuller sınıfına da girmektedir. Xenon farların özellikleri şu şekildedir:

  • Her araca takılabilir.
  • Net bir görüş alanı sağlar.
  • Gözü yormaz ve güvenli bir sürüş imkanı verir.
  • Göz kamaştırmaz.
  • Karanlıkta araç kullanırken yol kenarları daha net görünür.
  • Uzun ömürlüdür.

  • Eğer aracınıza xenon far taktırmayı düşünüyorsanız, far camlarının temiz ve lekesiz olmasına özen gösterin. Bu ampul tipi ile kaliteli bir aydınlatma elde etmeniz için far camlarının kirli ve paslı olmaması gerekir. Eski far camlarını, aracınızın marka ve modeline uygun yedek parça ile yenileyebilirsiniz.

    xenon far


    Far Ampulü Çeşitleri


    Araçlarda en sık kullanılan ampul tipleri, xenon ampuller, H kodlu ampuller ve T10, T20, 93 tip ampul çeşitleridir. H kodlu ampuller; uzun far, kısa far ve sis farında kullanılmaktadır. H1, H3, H4, H7, H8, H9, H10, H11, HB3, HB4, H27 kodları bulunmaktadır. T10 ampul tipi araçların tavan aydınlatmasında, yan sinyallerinde, park ampullerinde, plaka aydınlatmasında ve bazı araç modellerinde 3. stop ampulü olarak kullanılmaktadır. Tek duy ve çift duy olmak üzere iki tip olan T20 far ampulleri; gündüz farlarında, ön ve yan sinyallerde, arka park farklarında, stop farlarında, geri vites farında tercih edilmektedir. Tek duylu 93 tip far ampulleri ise gündüz farları, ön ve arka sinyal farları, stop ve arka park farı, arka sis gibi farklı amaçlarda kullanılmaktadır.

    En İyi Far Ampul Rengi Hangisidir?


    Araçlarda far ampulünün rengi, ampulün kullanım alanına göre değişmektedir. Far ampullerinde renk sıcaklığı Kelvin cinsinden ölçülmektedir. Renk sıcaklığı ne kadar yüksek olursa ampul ışığında görünürlük o kadar azalmaktadır. Araçlarda 5000K beyaz ışık, 5000K sarı ışık, 4300K OEM ışık, 6000K kristal beyaz ışık en sık kullanılan ampul renkleridir. Sis, kar, yağmur ve fırtınalı günlerde 5000K sarı ışık idealdir. 4300K gün ışığı ampul rengidir. 5000K beyaz ışık, gözü yormayan en iyi far ampul rengidir. 6000K far ampulü beyaz-mavi tonları arasında ve algılanabilir en yüksek Kelvin değerine sahip ampuldür ve xenon farların Kelvin değeri ile aynıdır. Gece yolculuklarında en iyi görüş sağlayan 6000K far ampulüdür.

    Opel ve Chevrolet aracınızın modeline uygun ampul, sis farı, sinyal duyu, ledli stop lambası, far çerçevesi, ön sis far kapağı, xenon ampul gibi orijinal ve yan sanayi yedek parça çeşitlerini Chevrolet ve Opel yedek parça sitesi Generalopel.com’da bulabilirsiniz.

    IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.