MERHABA HOŞ GELDİN
Giriş Yap - Hızlı ve Güvenli Alışverişe Başla
Şimdi Üye Ol
Avantajlı Alışverişe Başla

Aracınızın Yedek Parçalarını Yakından Tanıyın

02-07-2018 11:58
Aracınızın Yedek Parçalarını Yakından Tanıyın

Aks, akü, buji, krank mili gibi aracınızın en önemli parçalarının görevlerini öğrenmek ister misiniz?


Bu blog yazımız, aracınızın periyodik bakımlarında kolayca temin edebileceğiniz, aracınızın performansını, yakıt tüketimini doğrudan etkileyen oto yedek parça çeşitlerini yakından tanımanızı sağlayacak. Akü, aks, debriyaj, EGR valfi, gaz kelebeği, hava filtresi, mazot filtresi, yağ filtresi, polen filtresi, rulman, motor yağı ve hava filtresi gibi en önemli oto yedek parçası çeşitlerinin tanımlarını incelerken, yedek parça arızalarının nedenlerini öğrenebilir, arızaların boyutu ilerlemeden vaktinde tespitlerde bulunabilirsiniz. Böylece aracınızın periyodik bakımlarında yüksek masraflardan da kurtulmuş olursunuz.

Aks


Lastikleri taşıma ve yönlendirme gibi görevleri bulunan aks, birçok parçadan oluşmaktadır. Yeni model araçlarda akslar, karmaşık bir biçimde, sabit ve hareketli olmak üzere çeşitli parçalardan oluşmaktadır. Bir araçta hem ön hem de arka olmak üzere 2 grup aks vardır. Ön akslar arka akslara göre daha karmaşık bir yapıdadır. Ön aks, harekete geçiren sopalar, aks bilyası, tekerlek göbeği ve stabilizatörlerden oluşur. Arka akslar, diferansiyel dişlisi ve hareket dalgasını içeren ayrı ayrı aks gövdesinden oluşup, karmaşık bir yapıya sahiptir. Akslarda darbelere ve zorlamalara bağlı olarak eğilmeler meydana gelebilir. Bu da aracın dengesine zarar verebilir. Aksın eğri olması aksta bulunan rulman ve keçe gibi parçaların da arızalanmasına sebep olur. Bu durumda aksların değiştirilmesi gerekir.

Akü


Aracınızda kimyasal enerji depolayan ve bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren cihazdır. Akü yapı olarak birbirine benzerlik göstermelerinin yanı sıra bir grup elektro kimyasal hücreden oluşmaktadır. Bu hücrelerin her birinde bir pozitif, bir negatif elektrot ve bir ayraç bulunmaktadır. Elektronlar pozitif ve negatif elektrotlar arasında hareket ederken aracınızın farları, marş motoru gibi dış devreleri faaliyete geçirir. Marşa basıldığında araç çalışmıyor ya da birkaç denemede çalışıyorsa ilk bakılması gereken aküdür. Kullanım ömrünü tamamlayan akülerin yenisi ile değiştirilmesi gerekir.

Buji


Buji, ateşleme sisteminin bir parçasıdır. Buji, ateşleme bobininden gelen elektriği, kablolar yardımıyla bujilere aktarır. Aynı zamanda yakıt tüketimi ve çekiş performansı üzerinde de doğrudan etkili olan bir parçadır. Buji değişimleri ve buji bakımları yapılmadığında çeşitli arızalar ortaya çıkabilmektedir. Buji arızalandığında, otomobil çalıştığında motorda titreme veya gaza basıldığında egzozdan siyah renkte duman çıkar. Aynı zamanda çekiş gücünde düşüş ve yakıt tüketiminde de artış gözlenebilir.

Baskı Balata


Baskı balata, motorun ürettiği mekanik gücü iletir. Manuel araçlarda debriyaja basıldığı zaman motor ile vites kutusu arasında olan bağlantıyı keserek vitesin kolay değiştirmesine yardımcı olur ve aracın boşta çalışmasını sağlar. Aşınmamış sağlam bir baskı balata ile iyi bir kavrayış ve güçlü performans elde edilir. Ancak; baskı balatalar aşınmışsa ve bitmek üzereyse aracın performansı düşer ve arızalar meydana gelir. Baskı balata değişim zamanı otomobilin markasına, modeline, aracın kullanım tarzına göre değişmektedir. Aracın çekiş performansında azalma, yakıt tüketiminde artış varsa ve kalkışlarda araç titriyorsa baskı balatanın değişim zamanı gelmiştir.

Debriyaj


Debriyaj, motor ve şanzıman arasındaki güç akışını engeller. Manuel araçlarda vites değiştirme imkanı sunan debriyaj, bazı otomatik vitesli araç modellerinde de yer almaktadır. Debriyaj 2 adet diskten oluşur. Disklerden biri, dirsekli mile, diğer disk ise ana şanzıman miline bağlıdır. Bu iki diskin arasında, sürtünmelere karşı tasarlanmış olan üçüncü bir disk yer almaktadır. Bazı araçlarda debriyajın devreye girmesi için bir hidrolik sistem bulunur. Hidrodinamik debriyajların içerisinde yağ bulunur. Hidrodinamik debriyajlar daha düşük bir pedal gücü gerektirir ve araç sürüşü daha konforludur. Debriyaj kavrama noktasına geç ulaşıyor ve araç gitmiyorsa debriyaj bakımının yapılması gerekir. Aracınızın marka ve modeline uygun debriyaj setini Opel yedek parça sitesi Generalopel.com’dan hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.

EGR Valfi


Motor bölmesinde bulunur ve egzoz gazı devirdaim işleminde kumanda görevi görür. Aracınızdaki EGR sistemi motora giren taze havanın düşük miktarda yanmış egzoz gazı ile karışmasını sağlayarak motorun yanma odasında yanma sıcaklığını ve fazla oksijen miktarını azaltır. EGR valfi, egzoz nedeniyle zamanla kurum yapabileceğinden temizlenmesi ya da değiştirilmesi gerekir. Çünkü biriken kurumlar parçanın yanlış çalışmasına ve arızalanmasına neden olabilmektedir.

Fren Diski


Aracınızın sağlıklı bir yavaşlama yapabilmesi için, fren balatasının sürtünme yaptığı parça fren diskidir. Frene bastığınızda, fren merkezinden giden basınçlı yağ, fren balatalarını sıkıştırır ve disklere baskı yaparak görevini yerine getirir. Fren diski aracınızın en çabuk deforme olabilecek parçasıdır. Yaklaşık 40 bin kilometrede bir fren diskleri kontrol edilmeli, gerektiğinde fren diskleri değiştirilmelidir. Özellikle ikinci el araç satın alan kişiler, aracın ilk servis kontrollerinde fren disklerine baktırmalıdır.

Gaz Kelebeği


Benzinli araçlarda emme manifoldundan motora alınacak hava miktarını ayarlamaya yarar. Gaz pedalına basma miktarına bağlı olarak açılan kelebek, motora giren hava miktarını belirler. Motora ne kadar çok hava girerse, motor devri ve gücü doğru orantılı bir şekilde artar. Dizel araçlarda gaz kelebeği bulunmaz. Gaz kelebeği arızasında araç rölantisi bozulur, yakıt tüketimi artar, araç sık sık stop eder, gaza basıldığında aracın tepkileri gecikir. Bu gibi durumlarda kelebeğin değiştirilmesi gerekir.

Hava Filtresi


Motorun yakıtı tepkimeye sokabilmesi ve en iyi enerjiye ulaşması için oksijene ihtiyacı vardır. Bu nedenle içerdeki havayı dışarıdan soğuran ve dışarıdan gelen havayı da temizleyen bir parçaya ihtiyacı vardır. Hava filtresi, motor tarafından emilen havayı toz ve kirden uzak tutmaktadır. Oto yedek parça çeşitleri arasında önemli olan hava filtresi, aracın çekiş gücünü etkilemektedir. Silindirler düzenli çalışamadığında motor yeterli çekiş gücüne erişmek için daha fazla enerji harcar ve bu durumda daha çok yakıt tüketimi gerçekleşir. Hava filtresi periyodik bakımlarda mutlaka değiştirilmelidir.

Krank Mili


Kranki mili, pistondan aldığı hareketi devamlı dairesel harekete çevirerek volan ve kavrama vasıtası ile şanzımana ulaştırır. Hareketli bir parça olduğu için; aşınma, eğrilme ve burulma gibi durumlara dayanıklı olması için kesitinin ortasına denk gelen kısımları daha yumuşak alaşımdan üretilmiştir. Krank mili arızaları kırılma şeklindedir ve bu durumda yenisi ile değiştirilmelidir. Krank mili arızalarını önlemek için montajı dengeli yapılmalı ve yağlama ihmal edilmemelidir.

Marş Motoru


Kontağın çevrilmesiyle akümülatörden aldığı elektrik enerjisiyle çalışır ve motordaki ilk hareketi sağlar. Marş motoru krank miline bağlı olan volan dişlilerinin dönmesini, yakıt-hava karışımının motora dolmasını ve pistonların ilk hareketini yapmasını sağlar. Aracın en çok enerji harcayan parçası olduğu için aracın iç ve dış ışıklandırması kısılır. Aküdeki tüm enerjiyi boşaltmaması için 10 saniyeden daha uzun süre çalıştırılmamalıdır.

Mazot Filtresi


Yakıt filtresi olarak da bilinen mazot filtresi, yakıt deposundan gelen benzin ya da dizel yakıtın, süzülerek temiz bir şekilde enkjektörlere iletilmesini sağlar. Mazot filtresi kirlendiğinde motor çekişi düşer, yakıt tüketimi artar, rölanti devri dalgalıdır ve motor her zamankinden zor çalışır. Bu nedenle mazot filtresi periyodik olarak bakımlarda değiştirilmelidir.

Motor Yağı


Motor yağı aracınızdaki hareketli parçaların sürtünmesini önlemeye yarar. Böylece motor ömrü uzar ve aşınmalar minimum düzeye çekilir. Araçlarda sürtünmeden dolayı yağın içerisinde küçük parçacıklar birikmektedir ve bu birikimler, yağın akışkanlığını ve kayganlığını yitirmesine neden olmaktadır. Bu nedenle periyodik olarak motor yağının kontrol edilmesi gerekir. Aracınızın motor yapısı için en iyi motor yağını yağ çeşitleri arasında bulabilirsiniz. Motor yağı fiyatları yağın sentetik yağ veya mineral yağ olmasına göre değişkenlik göstermektedir.

Polen Filtresi


Polen filtresi, aracınızın klimasını çalıştırdığınızda dışarıdan gelen havanın içeri ulaşmadan önce arınmasını sağlar. Hava, tozlardan arındırıldığı için araç içinde ferah bir hava olur. Filtre, dışarıdaki pislikleri tuttuğu için zamanla kirlenir ve araç içine giren havanın kalitesi düşer, kötü kokular meydana gelir. Polen filtresinin görevini iyi bir şekilde yapabilmesi için belirli sürelerde değiştirilmesi gerekir.
 


Rulman


Aracınızda kayma sürtünmesi yerine bir yuvarlanma sürtünmesi sağlayan ve enerji yitirilmesini azaltmak için yataklarla muylular arasına yerleştirilen parça rulmandır. Bilyalı yatak olarak da bilinen rulman, dönen her parçada vardır. Örneğin; motor parçaları ve sunroof gibi.

Yağ Filtresi


Motor yağ karterinde biriken yağı, motor bloğuna doğru devir daim yaparken yağ filtresinden geçerek süzülür ve motora daha temiz bir yağ gönderilir. Aracın periyodik bakımlarında yağ filtresi muhakkak kontrol edilir. Motor yağıyla birlikte değiştirilen yağ filtresi takılırken parçanın orijinal yedek parça olmasına bakılmaktadır. Yağ filtresi değiştirilmezse partiküller motor bloğunun çizilmesine sebep olmaktadır. Ayrıca biriken kirli tabaka motorun çalışmasını engelleyebilmektedir.

Online yedek parça konusunda uzman Generalopel.com web sitesinde aracınızın periyodik bakımlarında ihtiyacınız olacak yedek parça çeşitlerini bulabilirsiniz. Yağ filtresi, hava filtresi, buji takımı, rulman, motor yağı, mazot filtresi ve daha birçok yedek parça çeşidinde en uygun fiyatlar için General Opel’i takip edin, en tasarruflu siz olun.



 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.