MERHABA HOŞ GELDİN
Giriş Yap - Hızlı ve Güvenli Alışverişe Başla
Şimdi Üye Ol
Avantajlı Alışverişe Başla

Soğuk Havalarda Aracınızı Nasıl Çalıştırmalısınız?

24-10-2018 16:02
Soğuk Havalarda Aracınızı Nasıl Çalıştırmalısınız?

Havalar soğuduğunda aracınız geç mi çalışıyor? Kış mevsiminde aracınızı çalıştırdığınızda rölantideyken duruyor ve tekrar çalıştırmak mı gerekiyor? Belli ki soğuk havalarda araç çalıştırmak sizin için başlı başına bir sorun ve önerilere ihtiyacınız var. O halde bu yazımızdaki önerilerimizi dikkatlice okuyun.


Soğuk havalarda aracını çalıştıramayanların "donmuş araç” olarak tabir ettiği ve kış geldiğinde araç çalıştırmanın adeta eziyete dönüştüğü durumlarla karşılaşmamanız için aracınızın kış bakımını yapmalı, doğru motor yağını kullanmalı ve marşa bastığınız andan itibaren aracınızı doğru şekilde çalıştırmayı öğrenmelisiniz. Örneğin; aracınızı maksimum 3 dakika kadar rölantide çalıştırmalı ve aralıklarla gaza basmalısınız. Eğer aracınızı soğuk havalarda her gün kullanmıyorsanız, hareket etmeseniz dahi gün içinde park halindeyken bu çalıştırmayı mutlaka yapmalısınız. Böylece motorda donmalar olmayacak ve aracınızla hareket etmek istediğinizde çalışmama durumu ile karşılaşmayacaksınız.

Soğuk havalarda aracınızı çalıştırmak için, doğru yere doğru şekilde park etmeli, periyodik bakımları ihmal etmemeli ve motor altında ateş yakma ya da araca sıcak su dökme gibi kulaktan dolma bilgilerle hareket etmemelisiniz.

Aracınızı Doğru Yere Doğru Şekilde Park Edin


Soğuk havalarda aracınızı daha kolay çalıştırmak için size basit bir önerimiz var. Eğer aracınızı güneş ışığı alan yani güney yönüne doğru ve rüzgar almayan bir yere park ederseniz aracınız daha kolay çalışacaktır. Çünkü bu sayede araç mekaniğindeki su ve yağ gibi sıvılar donmayacaktır. Oysa kuzeyde kalan bir araç daha çabuk soğur ve içindeki sıvılar hızlı bir şekilde donar.

Periyodik Bakımları İhmal Etmeyin


Soğuk hava araçların çalışma şartlarını güçleştirir. Bu nedenle aracınızın kış bakımını ihmal etmemeniz gerekir. Araç kış bakımı yaparken mutlaka antifriz kullanmak gerekir. Bunun nedeni motor soğutma suyunun soğuk havalarda donma ihtimalidir. Eğer soğutma suyu donarsa ya da aşırı soğursa motor çalışmaz, motor çalıştığında ise sürtünen parçalarda aşınmalar meydana gelebilir. Soğutma suyu içine eklenen eksi 40 dereceye kadar soğuktan koruma özelliği bulunan antifriz sayesinde bu sorunun önüne geçilebilmektedir. Ayrıca fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ile motorun yağ bakımı yapılmalıdır. Ayrıca, araçtaki tüm mekanizmalar gözden geçirilerek, motor sistemi kış mevsimine uygun hale getirilmelidir.

Öneri: Soğuk havalarda akışkanlığı yüksek olan ve donmalara karşı dayanıklı sentetik yağ kullanabilirsiniz.
 
kar-arac


Bunlara Dikkat Edin!


  • Aracınızın camları buğulandıysa, buğu çözücü sistemi devreye sokun ve görüş alanınızın genişlemesini bekleyin. Aracınızda bu sistem yoksa buğu önleyici spreylerden kullanabilirsiniz. Buğu çözülmeden yola çıkmayın.
  • Yola çıkmadan önce camlarda ve yan aynalarda biriken kar tabakasını temizleyin. Buz tabakasını temizlemek için asla sıcak su kullanmayın. Bu, camlarda çatlamalara ve kaportada eğrilmelere neden olabilir. Aracınızın iç ısıtmasını açtığınızda camdaki bu tabakası zamanla çözülecektir.
  • Aracınız çalışmıyorsa donmayı çözmek için araç altında asla ateş yakmayın. Bu, motorun iç yapısına zarar verebileceği gibi yangınlara da neden olabilir.
  • Aracınız çalışmıyorsa donmayı çözmek için motora sıcak su dökmeyin. Sıcak su motor parçalarına zarar verebilir. Donmanın üzerine şok etkisi yaratarak parçalarda kırılmalara ve eğilmelere neden olabilir.
  • Soğuk havalarda yakıt deponuzu dolu tutun, karlı ve soğuk havalarda yolda kalma riskinizi azaltın.
  • Akü, soğuk motoru çalıştırmak için ekstra güç harcar. Bu nedenle akü şarjı zayıfsa şarj ettirilmeli ya da yeni bir akü ile değiştirilmelidir. Akü bakımı yaparken kablo başları fırçalanmalı, akü bağlantıları sıkılmalı ve yüzeyi temizlenmelidir. Akünün sıvı seviyesi eksilmişse takviye yapılmalıdır. Sağlıklı bir akü ile aracın çalışma süresi kısalır.

  • Soğuk havalarda araç çalıştırmak gözünüzü korkutmasın. Aracınızın periyodik bakımlarını ihmal etmediğiniz takdirde ve önerilerimizi uyguladığınızda aslında o kadar da zor olmadığını göreceksiniz. Aracınızın kış bakımında ihtiyacınız olan yağ filtresi, hava filtresi, buji takımı, rulman, motor yağı, silecek takımı ve silecek aksesuarları, egzoz sıcaklık sensörü, mazot filtresi, su fiskiye motoru, antifriz gibi daha birçok yedek parça çeşidinde en uygun fiyatlar için General Opel web sitesini takip edin, en tasarruflu siz olun.

     
    IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.