MERHABA HOŞ GELDİN
Giriş Yap - Hızlı ve Güvenli Alışverişe Başla
Şimdi Üye Ol
Avantajlı Alışverişe Başla

Aracınızın Motoru Neden Aşırı Isınıyor?

05-07-2018 18:03
Aracınızın Motoru Neden Aşırı Isınıyor?

Motorun aşırı ısınması gibi ciddi bir sorunu göz ardı etmemek, motor ile ilgili problemleri bekletmeden çözmek önemlidir. Çünkü motor ısınması, yedek parçalardaki contaların erimesine, diğer motor parçalarının yüksek ısıdan etkilenerek yanmasına neden olabilmektedir.


Konforlu ve sorunsuz bir şekilde araç sürmek için araba arızalarını iyi bilmek gerekir. Özellikle motor ısınması gibi sürücüler tarafından geç fark edilen ve ertelendiğinde ciddi araç arızalarına neden olan sorunlarda yüksek tamirat masrafları ile karşılaşmamak için aracın hararet yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Motoru aşırı ısınmış bir aracın hararet göstergesi ikaz verir ve aracın motor bölümünden, bazen de su haznesinden buhar çıkar. Bu durumda araç seyir halindeyse hemen güvenli bir yere çekilmeli ve motor durdurulmalı, motorun soğuması beklenmelidir.

Motor ısınmasının nedenleri


Kimi zaman aracın periyodik bakımlarının aksatılması kimi zaman da mekanik arızalar nedeniyle aracın motoru aşırı şekilde ısınabilir. Benzinli motor ve dizel motorların ısınmasının başlıca nedenleri arasında şunlar vardır:

  • Sürücülerin en çok ihmal ettiği nedenlerden biri olan soğutma suyunun azalması ya da kalmaması
  • Su devirdaim pompasının arızalanması
  • Araç termostatının bozulmuş olması
  • Fan motorunun arızalanması
  • Vantilatör kayışında meydana gelen gevşeme ve kopmalar
  • Radyatör peteklerinin tıkanması
  • Devirsiz araç kullanmak
  • Hortumlardaki su ve yağ sızıntıları
  • Soğutma sisteminde hava birikmesi
  • Hararet müşürü arızaları

  • Hararet müşürü nedir?


    Hararet müşürü, motoru soğutma ile görevli suyun sıcaklığını ayarlayarak kontrol ünitesine yönlendiren parçadır. Termostata yakın olarak yerleştirilen hararet müşürü, motor silindir kapağının yanındadır. Eğer hararet müşürü bozulursa araç hararet yapar ve bu motor için tehlikeli bir durumdur. Hemen parçayı yeni bir hararet müşürü ile değiştirmek gerekir. Aracınızın marka ve modeline uygun hararet müşürünü online yedek parça sitesi Generalopel.com’dan hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.

    Motor aşırı ısındığında ne yapmak gerekir?


    Aracınızın hararet göstergesi kırmızı alana yaklaştıysa ve motordan buhar çıkışı gibi motorun aşırı ısındığı yönünde belirtiler izleniyorsa, aracınızı güvenli bir alana çekmeniz gerekir. Bu sırada seri bir şekilde hareket ederek motoru durdurmalı ve el frenini çekerek araçtan uzaklaşmalısınız. Çünkü aşırı ısınma aracın yanmasına neden olabilir ve durum sandığınızdan da tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Aracın soğumasını bekledikten sonra, eğer buhar çıkışı da sonlandıysa aracın yanına giderek kaputu açın. Araç soğumadan kaputu açmanız, buhar nedeniyle yanmanıza neden olabilir.

    Motorun ısınmaması için ne yapmak gerekir?


    Motorun ısınmaması için araç seyir halindeyken vites boşa alınmamalıdır. Çünkü vites boşa alındığında soğutma suyu devirdaimi durur, aracın fanı çalışır. Bu durumda fan yetersiz kalabilir ve otomobilin su kaynatma riski yüksektir. Ayrıca aracın periyodik kontrollerinin aksatılmadan yaptırılması gerekir. Bu kontrollerde aracın yedek parçaları kontrol edilir ve eğer arızalanma riski yüksek, aşınmış parçalar varsa, yedek parça kullanarak, arızaların tamiri yapılır. Ayrıca, özellikle havanın çok sıcak olduğu yaz günlerinde araca aşırı yük yüklenmemeli ve araç yüksek devirli kullanılmamalıdır.

    Motor ısınmasının zararları nelerdir?


    Motor ısınması öncelikle motora zarar verir. Aracın yaptığı hararet geç fark edilirse, motor kitlenebilir. Ayrıca ısınan motorda parçalar genleşmeye başlar, motor contaları yanar ve maddi açıdan bütçeyi zorlayabilecek hasarlar oluşabilir. Bunun için aracın periyodik bakımları aksatılmamalı, eğer hararet göstergesi arızalıysa ve net sonuçlar vermiyorsa mutlaka tamir edilmelidir.

    Opel yedek parça ve Chevrolet yedek parça çeşitleri konusunda uzman Generalopel.com web sitesinde aracınızın periyodik bakımlarında ihtiyacınız olacak komple motor, hararet müşürü, buji takımı, radyatör parçaları gibi yedek parça çeşitlerini bulabilirsiniz. En uygun yedek parça fiyatları için General Opel’i takip edin, en tasarruflu siz olun.


     
    IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.