MERHABA HOŞ GELDİN
Giriş Yap - Hızlı ve Güvenli Alışverişe Başla
Şimdi Üye Ol
Avantajlı Alışverişe Başla

Araçların Motor Sistemi Nasıl Çalışır?

06-07-2018 16:06
Araçların Motor Sistemi Nasıl Çalışır?

Araçların motor sistemi nasıl çalışıyor merak ettiniz mi? Bu yazımız sayesinde benzinli ve dizel araçların tüm parçalarıyla nasıl bir düzen içinde çalıştığını öğreneceksiniz.


Trafikte gördüğünüz birçok aracın motoru içten yanmalı motordur. İçten yanmalı motorlarda benzin ya da mazot kullanılmaktadır ve yakıt motor içinde yanarak işlev görür. Yanma sonucu ortaya çıkan enerji ise harekete dönüşür. Motorun çalışma şekli düşünüldüğünde bu enerji yüzlerce kez patlama yaratabilecek güçtedir. Ortaya çıkan enerji silindir ile kontrol altına alınmaktadır. Benzinli araçlarda hareket enerjisi; giriş zamanı, sıkıştırma zamanı, yanma zamanı ve çıkış zamanı olmak üzere 4 zamanlı yanma silindir motoru bulunmaktadır.

İsterseniz gelin, "araç motoru nasıl çalışmaya başlar?” sorusunu yanıtlayarak bu sistemi öğrenmeye başlayalım…

Motor Nasıl Çalışır?


Marş motoruna bastığınızda aracınızda neler oluyor? Yakıt sistemi ve motor arasında nasıl bir etkileşim oluyor? Pistonlar ve egzoz nasıl bir sistem içinde çalışmaya başlıyor? Şimdi sırasıyla 4 zamanlı motorun incelemesini yapalım:

Öncelikle piston çalışır. Sübaplar açıldıktan sonra piston, motor silindirinin tamamen yakıt ve hava ile dolması amaçlı aşağı ve yukarı hareket eder. Piston bir çeşit pompalama işlevi görür. Benzin ne kadar çok hava ile dolarsa araç o kadar verimli çalışır. Pistonun "yukarı” hareketinde yakıt ve hava sıkıştığı için patlama gerçekleşir. En yüksek seviyeye ulaştığında ise bujiler yakıtı ateşler ve kıvılcım gerçekleşir. Patlamalar sıklaştığında ise piston "aşağı” hareket yapar. Pistonun aşağı doğru hareket etmesi sübapların açılmasını ve silindirin egzoza yönlenmesini sağlar. Pistonların yukarı-aşağı yönündeki doğrusal hareketi, krank mili parçası ile döngüsel harekete dönüştürülür. Bu hareket aracın lastiklerinin dönmesini sağlar.
 
buji

Motor Çalışırken Hangi Parçalar Devreye Girer?


Yukarıda anlatıldığı gibi motor çalışırken piston ve silindir hareketi önceliklidir. Yakıtın ateşlenmesinde buji, sübaplar, piston, piston parçaları, krank mili, motor yağı haznesi devreye girer. Bu motor parçalarının motor sisteminin çalışma prensibinde görevleri şu şekildedir:

Buji


Buji, motordaki yakıt ve hava karışımının patlaması için gerekli olan ateşlemeyi sağlamak için kıvılcım üretir. Ateşleme bobininden gelen elektriği, kablolar yardımıyla bujilere aktarır. Ateşleme işleminin gerçekleşmesi için, bujilerin doğru zamanda çalışması önemlidir. Buji, yakıt tüketimi ve çekiş performansı üzerinde de doğrudan etkili olan bir parçadır. Buji değişimleri ve buji bakımları yapılmadığında çeşitli arızalar ortaya çıkabilmektedir. Buji arızalandığında, otomobil çalıştığında motorda titreme veya gaza basıldığında egzozdan siyah renkte duman çıkar. Aynı zamanda çekiş gücünde düşüş ve yakıt tüketiminde de artış gözlenebilir.

Valf


Araçlarda giriş ve çıkış valfleri olmak üzere 2 tane valf bulunur. Valfler hava ve yakıt karışımının tam vaktinde giriş çıkışını sağlar. Motorun sıkıştırma ve yanma süreçlerinde; yanma kısmının görevini yerine getirmesi amacıyla kapalı konumda bulunur.

Piston ve Piston Parçaları


Piston, motor silindirinde yukarıya ve aşağıya doğru hareket eden bir parçadır. Pistonun dışında ve silindirin iç kenarı arasında kaymasını sağlayan piston halkaları bulunur. Halkalar conta görevi görerek sıkıştırma ve yanma sırasında, yakıt ve hava karışımının sızmasını önler. Ayrıca yanma kısmına yağ sızıntısını da önler. Araçtaki yağ yanmaları piston halkalarının aşınmasına neden olduğu için motor yağı değişimleri düzenli olarak yapılmalıdır. Pistonun bir diğer parçası ise piston koludur. Bu kol, krank mili ve piston parçaları arasında bağlantıyı sağlar. 2 ucu da dönebilen piston kolu krank milini döndürür.

Krank Mili


Krank mili, pistonun yukarı aşağı hareketinde pistondan döngüsel bir hareket sağlar ve tekerlekleri döndürür. Krank mili arızalarını önlemek için yedek parça montajının dengeli yapılmalı ve yağlama ihmal edilmemelidir.

Motor Yağı Haznesi


Motor yağı, motordaki tüm hareketli parçaların sürtünmesini önler ve motorun uzun ömürlü olmasını sağlar. Aracınızın motor yapısı için en iyi motor yağını yağ çeşitleri arasında bulabilirsiniz. Motor yağının ne zaman ve nasıl değiştirilmesi gerektiği konusunda önemli bilgileri Motor Yağı ve Yağ Filtresi Ne Sıklıkta Değiştirilmelidir? blog yazımızda bulabilirsiniz.

Online yedek parça konusunda uzman General Opel’de 5 30 motor yağı, 10 30 motor yağı, 10 40 motor yağı gibi tüm çeşitleri bulabilirsiniz.

Opel yedek parça ve Chevrolet yedek parça çeşitleri konusunda uzman Generalopel.com web sitesinde aracınızın yakıt tasarrufunda, periyodik bakımlarında, yedek parça ihtiyaçlarında gerekli her çeşit ürünü bulabilirsiniz. En uygun yedek parça fiyatları için General Opel’i takip edin, en tasarruflu siz olun.


 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.