MERHABA HOŞ GELDİN
Giriş Yap - Hızlı ve Güvenli Alışverişe Başla
Şimdi Üye Ol
Avantajlı Alışverişe Başla

Egzoz Gazı Ölçümü Neden Yapılır?

07-11-2018 11:40
Egzoz Gazı Ölçümü Neden Yapılır?

Araç sahiplerinin doğayı korumak, araç muayenesinden sorunsuz bir şekilde geçmek ve zararlı egzoz gazından dolayı para cezasına maruz kalmamak için egzoz muayenesini zamanında yaptırması gerekir.


Trafikteki araçların egzozlarından çıkan gazlardan kaynaklanan hava kirliliğini önlemede ve yakıt tasarrufunda önemli bir yeri olan egzoz gazı ölçümü ile egzoz gazının neden olduğu kirleticilerin azaltılması sağlanmaktadır. Egzoz gazı ölçümünde önceden belirlenen sınırlar içinde kalan araçlar egzoz gazı emisyon ruhsatı alabilmektedir. Egzoz gazı emisyon ölçümü, motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne dair hazırlanan yönetmeliğe göre yapılmaktadır.

Egzoz gazı ölçümü olmaması araç muayenesi sırasında ağır kusur olarak değerlendirilmektedir. Araç muayenesinin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için egzoz gazı ölçüm belgesinin alınması, egzoz sistemi kusurlu olan araçların ölçümleri onaylanmayacağı için araç sahiplerinin ölçüm öncesinde egzoz sistemi üzerinde yer alan delik ve çatlakları onarması, bağlantı noktalarının sağlamlığını kontrol ettirmesi gerekir. Gerekirse egzoz gazı sıcaklık sensörü değiştirilmelidir.

Egzoz gazı sıcaklık sensörü nedir?


Egzoz gazı sıcaklık sensörü; yakıt sarfiyatını önlemek, dizel partikül filtre, katalitik konvertör, turbo şarz basıncını denetlemek, egzoz emisyon oranına katkı sağlamak için egzoz sistemi üzerinde bulunan, bir veya birden fazla ısıya dirençli bir sensördür.

Araç muayenesinde verimli sonuç almak için aracın periyodik bakımlarını yaptırmak önemlidir. Eğer düzenli olarak egzoz kontrolü yaptırırsanız ileride yüksek onarım maliyetleri ile karşılaşmaz, çevreyi de kirletmemiş olursunuz.

Egzoz gazı ölçümü nerede yapılır?


Egzoz gazı emisyon ölçümünü 81 ildeki tüm sabit TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında, gezici istasyonlarda yapılmaktadır. Muayene öncesinde gerekirse özel servislerde aracınızın egzoz sistemini kontrol ettirebilir, gerekirse muayene öncesinde araç marka ve modeline uygun yedek parça temin ederek hasarların onarılmasını sağlayabilirsiniz.

Uyarı: Egzoz gazı ölçümü binek ve resmi otomobiller ilk üç yaş sonrasında her iki yılda bir yaptırılmalıdır. Ticari araçlarda ise 1 yılın bitiminde ilk muayene yapılır ve egzoz gazı her yıl kontrol edilir.

egzoz


Egzoz gazı ölçümünde nelere dikkat edilir?


Araçların egzoz gazı ölçümü sırasında, egzoz gazı emisyon değerlerinin yönetmelikte belirlenmiş sınırı aşıp aşmadığına bakılmaktadır. Eğer araçta tespit edilen değerler sınırı aşıyorsa egzoz emisyon pulu ve ruhsatı verilmemektedir. Ayrıca egzoz sisteminde sızıntı, delik ve çatlak olup olmadığına da bakılmamaktadır.

Egzoz gazı emisyon ruhsatı alamayan araç sahipleri eksikleri giderdikten sonra aynı istasyonda ücretsiz olarak ölçüm tekrarı yapabilmektedir.

Egzoz gazı ölçümü için gerekli belgeler şunlardır:
  • Egzoz gazı ölçümü yapılacak olan aracın Tescil ve Trafik Belgesi
  • Motorlu Taşıt Egzoz Emisyon Ruhsatı
  • TC Kimlik numarasını gösteren bir nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaport

  • Çevreye ve insan sağlığına zarar vermemek için aracınızın egzoz muayenesini zamanında yaptırmalı, araç muayenesini sorunsuz tamamlamak için aracınızın periyodik bakımlarını aksatmamalısınız.

    Egzoz gazı ölçümü ve araç muayenesi öncesinde Opel ve Chevrolet marka aracınızın modeline uygun orijinal ve yan sanayi yedek parça çeşitlerini Opel yedek parça sitesi Generalopel.com’dan hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.

    Egzoz sıcaklık sensörü, yağ filtresi, hava filtresi, buji takımı, rulman, motor yağı, mazot filtresi ve daha birçok yedek parça çeşidinde en uygun fiyatlar için General Opel web sitesini takip edin, en tasarruflu siz olun.


     
    IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.