MERHABA HOŞ GELDİN
Giriş Yap - Hızlı ve Güvenli Alışverişe Başla
Şimdi Üye Ol
Avantajlı Alışverişe Başla

Araç Muayenesi Öncesi Yapılması Gerekenler !

09-07-2018 17:48
Araç Muayenesi Öncesi  Yapılması Gerekenler !

Aracınızın teknik yeterliliğinin tespit edildiği araç muayenesi gözünüzü korkutmasın. Muayene öncesinde aracınızdaki eksikleri gidermenizi ve muayene sürecini sorunsuz tamamlamanızı sağlayacak püf noktaları blog yazımızda.


2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi gereğince zorunlu olan araç muayenesi ile trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların teknik yeterlilikleri kontrol ediliyor. Motorlu ve motorsuz araçların trafik ve yolcu güvenliğine uygun olup olmadığının tespit edildiği araç muayenesi, tek yetkili kuruluş olan TÜVTÜRK istasyonlarında yapılıyor. Muayene raporu, TÜVTÜRK teknikeri tarafından kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak hazırlanıyor. Peki, muayenesinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için ne yapmak gerekir? Araç muayenesinden önce aracındaki eksikleri gideren araç sahipleri; muayene sürecini sorunsuz tamamlayabiliyor. Aracının aydınlatma arızalarını gideren, far tamirini, filtre ve motor yağı değişimlerini, periyodik bakımları aksatmadan yaptıran kişiler muayene istasyonundan "kusursuz” raporu ile ayrılabiliyor.

Araç muayenesinden önce araç sahiplerinin aşağıdaki eksikleri tamamlaması gerekir:

  • Aracın vergi ve ceza borcu ödenmeli
  • Trafik sigortası yaptırılmalı
  • Egzoz gazı ölçüm muayenesi belgesi alınmalı
  • Araçta ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ve stepne bulundurulmalı

  • Muayene istasyonunda araç sahiplerinin; ruhsat belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Eğer muayeneye getirilen aracın ruhsattaki sahibi başka bir kişi ise aracı getiren kişinin T.C. kimlik numarasının yazılı olduğu nüfus cüzdanı, pasaport ya da ehliyet gibi belgelerden birisi bulundurulmalıdır.

    Egzoz Gazı Ölçümü Neden Yapılır?


    Egzoz gazının çevreye ve sağlığa ciddi zararları olduğu için araç muayenesinde önemli bir yere sahiptir. Egzoz gazı emisyon ölçümü, motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazı emisyonlarının kontrolüne dair hazırlanan yönetmeliğe göre yapılmaktadır. Egzoz gazı emisyon ölçümü TÜVTÜRK istasyonlarında, gezici istasyonlarda yapılabilmektedir. Bu kontroller sırasında trafik ve tescil belgesinin aslı ile eğer ilk muayene değilse motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatının ibraz edilmesi gerekmektedir.

    Egzoz sistemi kusurlu olan araçların ölçümleri onaylanmayacağı için araç sahiplerinin ölçüm öncesinde egzoz sistemi üzerinde yer alan delik ve çatlakların onarması, bağlantı noktalarının sağlamlığını kontrol ettirmesi gerekir. Ayrıca katalitik konvertörlü araçların konvertörlerinin sağlam hale getirilmesi de önemlidir.

    Unutmayın ki aracınızın periyodik bakımlarını düzenli olarak yaptırmanız, ölçüm sonuçlarını olumlu etkileyecektir. Araç muayenesi öncesinde aracınızın bakımında bilmeniz gereken detayları Periyodik Araç Bakımında Neler Yapılır? blog yazımızda bulabilirsiniz.
     
    opel far

    Araç Muayenesinden Önce Yapılması Gereken Kontroller


    Gerekli belgeleri ve ekipmanları hazırlamanın yanında aracın muayene tekrarına gerek duyulmaması için basit kontrollerden geçmesi de muayene sürecinin sorunsuz tamamlanmasında etkilidir. Aracınızda aşağıdaki kontrolleri yaparak ve muayene öncesinde eksikleri gidererek kusursuz muayene raporu alabilirsiniz:

  • Aracın tüm ön ve arka aydınlatma sistemlerini kontrol edin. Sinyaller, iç aydınlatma ve geri vites lambası çalışır durumda olmalıdır. Gerekirse yedek parça temin ederek far ampullerini değiştirin.
  • Aracın ön ve arka cam yıkama sistemlerini kontrol edin. Eskiyen silecekleri yenileyin, azalan cam suyunu tamamlayın. Arızalı yıkama sistemini tamir edin.
  • Aynalar hasarsız ve eksiksiz olmalı.
  • Arka koltuk dahil olmak üzere tüm emniyet kemerleri çalışır durumda olmalı.
  • Lasitklerde deformasyon olmamalı. Eğer aracın lastiklerinde yırtıklar varsa takım lastik alarak aracınızın tüm lastiklerini değiştirin.
  • Minibüs ve otobüslerde acil çıkış levhaları ve yeterli adette acil çıkış çekici olmalıdır.
  • Römork, yarı römork ve kamyonların arkasında, yanında reflektörler olmalıdır. Eğer yoksa reflektif şeritler taktırılmalıdır.

  • Araç muayenesi öncesinde aracınızın marka ve modeline uygun orijinal ve yan sanayi yedek parça çeşitlerini Opel yedek parça sitesi Generalopel.com web sitesinden hızlı bir şekilde satın alabilirsiniz.

    Yağ filtresi, hava filtresi, buji takımı, rulman, motor yağı, silecek takımı ve silecek aksesuarları, egzoz sıcaklık sensörü, mazot filtresi ve daha birçok yedek parça çeşidinde en uygun fiyatlar için General Opel web sitesini takip edin, en tasarruflu siz olun.


     
    IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.